New York, Sydney en Grave


De gemeente Grave had de Nederlandse primeur met 'praatplaatjes'. En kwam daarmee in een illuster rijtje van wereldsteden zoals Sydney en New York waar al voelbare straatnaambordjes te vinden zijn.


Praatplaatjes zijn bordjes die informatie met een groot publiek kunnen delen. Dankzij een innovatieve 3D-techniek kunnen deze bordjes worden voorzien van tekstopdruk, braille en afbeeldingen. Ze zijn zeer bestendig tegen invloeden van buitenaf. En daarmee is het aantal toepassingen eindeloos.


In samenwerking met Dedicon zette Grave nog een stapje verder. Door QR-codes op de bordjes te printen werd informatie in audio toegevoegd. De informatie? Waar is de bushalte, is er een vluchtheuvel in het midden van de oversteekplaats, hoe ziet de omgeving eruit? Hiermee bedient Grave niet alleen mensen met slecht zicht, maar ook ook toeristen en andere bezoekers van uw gemeente. Over inclusie gesproken.


De bordjes zijn een goed voorbeeld van een concrete invulling van het VN-verdrag. Ze laten zien dat je hier op een inclusieve manier invulling aan kunt geven, die ook nog eens erg zichtbaar maakt dat dit thema door een gemeente serieus wordt aangepakt. Daardoor kan het initiatief op veel sympathie rekenen van inwoners en bezoekers.


Uw gemeente ook in het rijtje van New York, Sydney en Grave?

WegWijzers in Grave

De slimme bordjes delen informatie met een groot publiek. Dankzij een innovatieve 3D-techniek zijn de bordjes in Grave voorzien van tekstopdruk, braille en QR code. Ze zijn zeer bestendig tegen invloeden van buitenaf. En daarmee is het aantal toepassingen eindeloos. Dedicon gaf de gemeente advies over de markeerpunten en produceerde de bordjes inclusief audio. Lees het achtergrondverhaal van dit product.

Amersfoort

Gemeente Amersfoort had de wens om het busstation en de perrons toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden. Specialisten van Dedicon brachten het stationsgebied in kaart en adviseerde de gemeente over praktische oplossingen. Door middel van wayfinding en braillering zijn de perrons en bushaltes beter toegankelijk voor mensen met een visuele beperking.

Toegankelijk OV

Een plattegrond in reliëf draagt bij aan de mobiliteit van visueel gehandicapten in het Openbaar Vervoer. We werken voor verschillende gemeenten in samenwerking met de vervoerssector. Samen brengen we complexe gebieden in kaart en produceren we praktische middelen. Onder andere het GNMI adviseert gemeenten om contact op te nemen met Dedicon indien er plannen zijn om stations en/of stationspleinen toegankelijk te maken.


CS Utrecht in reliëf

Iedereen moet zelfstandig met de trein kunnen reizen, ook mensen met een functiebeperking. Voor ProRail ontwikkelde Dedicon voelbare stationsplattegronden voor de stations Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal en Den Haag Centraal. De reliëfkaarten zijn uitgevoerd in braille met verschillende hoogten en contrasterende kleuren. Reizigers met een visuele beperking zich beter te oriënteren op de stations.

Metro Amsterdam

Amsterdam krijgt als eerste stad in Nederland een metrokaart met braille en voelbare symbolen. Met zo’n kaart kunnen blinde reizigers zelfstandig hun weg vinden in het metronetwerk. Naast de voelbare plattegrond van de Noord/Zuidlijn bevat de kaart ook informatie over de nieuwe metrostations en het overstappen op andere metrolijnen of andere vormen van vervoer. Dedicon ontwikkelde de reliëfkaarten die voor iedereen toegankelijk zijn.

Dedicon

Meer informatie

Wilt u meer informatie of een advies op maat over hoe u uw gemeente toegankelijk kunt maken voor alle burgers? Neem dan contact op met onze adviseurs toegankelijke informatie. Dedicon maakt het mogelijk.


Dedicon B.V.

Traverse 175

5361 TD Grave


Telefoon 0486 - 486 486

E-mail: zakelijkedienstverlening@dedicon.nl