Inclusieve gemeente

In Nederland geldt sinds 2016 het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap. Ook uw gemeente moet toegankelijk zijn voor iedereen. Is dat complex? Ja en nee. Het is maar hoe u het bekijkt.


VN-verdrag: gemeenten aan zet

Voor gemeenten is een belangrijke rol weggelegd als het gaat om toegankelijke informatie. Dat is ook verwoord in het VN-verdrag mensen met een handicap. De Rijksoverheid wijst op deze wettelijke verplichting. Gelijke rechten voor iedereen. Voor gemeenten ligt een belangrijke taak om ervoor te zorgen dat niemand wordt buitengesloten.


Het begint met bewustwording

Een van de verplichtingen voor de overheid uit het VN-verdrag is het werken aan bewustwording. Veelal is het geen onwil of bewuste uitsluiting, maar het simpele feit dat er niet aan de doelgroep is gedacht. Daarom is het belangrijk dat de gemeente de ambitie bepaalt en regelmatig bespreekt hoe het ervoor staat.


Inclusief, exclusief: de voordelen

Invulling geven aan het VN-verdrag en daarin vooroplopen levert u voordelen op. U bent exclusief en mag dat best aan de grote klok hangen. Uw inspanningen zijn onderdeel van een gedegen MVO-beleid. Daarbij is uw gemeente toegankelijk voor iedereen. Daarmee geeft u ook uw citymarketing een fijne boost. Informatie aan de bron toegankelijk maken, bespaart u tijd en geld.


Informatie toegankelijk

Toegang tot informatie is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Vooral mensen met een visuele beperking lopen - soms letterlijk - tegen flinke barrières aan. Nederland telt 800.000 mensen met dyslexie, 350.000 blinden en slechtzienden en 2.500.000 laaggeletterden.


Als gemeente deelt u belangrijke informatie met de burgers. Online en op papier. Hoe toegankelijk zijn uw informatiefolders, formulieren, correspondentie of uw gebouw voor blinden en slechtzienden?


Bij Dedicon werken we dagelijks aan praktische oplossingen die invulling geven aan het VN-verdrag. Dedicon maakt informatie toegankelijk.


Lees ook het VNG artikel 'Hoe toegankelijk is uw gemeente?'

Inspiratie

Bekijk inspirerende voorbeelden en zie wat we voor uw gemeente kunnen doen.

10 praktische tips

Ga zelf aan de slag met 10 handige tips over het toegankelijk maken van informatie.

Contact

Vraag onze experts naar de mogelijkheden of plan een kennismakingsgesprek.