Uw collectie
voor iedereen

Een toegankelijke expositie gaat verder dan een voelbaar exemplaar van een schilderij of beeld. Het start al in de basis, bij het ontwikkelen van de tentoonstelling. Hoe maakt u een rondleiding interessant voor blinde en slechtziende bezoekers? Wat is de inhoud van de tentoonstelling? Hoe beleeft een bezoeker het gebouw? Denk bij de samenstelling verder dan de tentoonstellingsruimte. Welke zintuigen kunt u nog meer aanspreken bij uw bezoekers? Vraag om advies of volg een workshop!

De juiste combinatie

Bij een toegankelijke collectie gaat het om de juiste combinatie van technieken waarmee meerdere zintuigen worden aangesproken. Bijvoorbeeld voelbare (tactiele) tekeningen in combinatie met beeldbeschrijving. Wat wilt u van een kunstwerk overbrengen aan uw bezoekers? Kies bij voorkeur voor een werk of collectie dat impact heeft. Dit vergroot tevens de publiciteit voor uw museum. Dedicon geeft advies over welke kunstwerken u kunt uitlichten voor blinde en slechtziende bezoekers om hen écht kennis te laten maken met een kunstwerk of kunststroming.

Afbeelding van een zwarte reliëftekening van een boom op een witte achtergrond
Afbeelding van een vierkant met ongelijke vlakverdeling en vakken in blauw, wit, rood en geel met dikke zwarte lijnen en stipjes

Beeldbeschrijving

Maak een treffende beeldbeschrijving bij uw collectie. Een goede beeldbeschrijving brengt de visuele essentie van een kunstwerk over en stuurt vrijblijvend de verwachting van de bezoeker. Deze krijgt een eerste idee van sfeer, kleur en stijl van een werk. Bij voorkeur in combinatie met voelbare tekeningen die uitermate geschikt zijn om de compositie van een werk te verduidelijken. Een goede beeldbeschrijving vraagt kennis en inhoudelijke expertise van museummedewerkers. Wij adviseren u graag!


Beluister een fragment van de beeldbeschrijving bij Compositie in rood, geel en blauw van Piet Mondriaan (het geluidsfragment opent in een nieuw venster).

Maatwerk

Bied de toegankelijke informatie op maat aan. Zowel voor gebruik tijdens het museumbezoek als voor thuis ter voorbereiding of om achteraf te raadplegen. In verschillende leesvormen (braille, audio, reliëf, digitaal, via apps), in groepsrondleidingen, maar ook om individueel te gebruiken. Benoem waar extra informatie gevonden kan worden, bijvoorbeeld een audiofragment bij het kunstwerk en geef aan wat wel en wat niet voelbaar is. U wilt immers voorkomen dat uw kostbare en unieke kunstwerken per vergissing aangeraakt worden.

Afbeelding van twee braillelezende handen

Workshops

Kennismaken met voelbare tekeningen

Conceptvorming bij blinde en slechtziende bezoekers. Voelen is heel anders dan zien. U ervaart hoe u op de tast een tekening leest.

Kennismaken met beeldbeschrijving

Het overbrengen van de visuele essentie van een kunstwerk. U ervaart de kracht van een goede beeldbeschrijving, met of zonder voelbare tekening.

Verdieping Praktische sessies op maat

Hoe zet u beeldbeschrijving en voelbare tekeningen in bij een specifieke tentoonstelling? Of bij de beschrijving van het aanzicht van uw entree, museumgebouw, museumwinkel of andere beeldbepalende ruimtes? U leert de thema's van de workshops te vertalen naar uw eigen situatie.