Een toegankelijk museum


Om de samenleving toegankelijker te maken voor mensen met een beperking, geldt in Nederland sinds 2016 het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Dat recht brengt natuurlijk ook plichten met zich mee. Dit betekent bijvoorbeeld dat cultuuruitingen ook in toegankelijke vorm beschikbaar moeten zijn. Ingewikkeld? Dat valt best mee. Er zijn veel mogelijkheden om uw museum toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.


Afbeelding van een plattegrond in kleur met tekst, reliƫf en braille

Voorproefje

Heeft u er wel eens over nagedacht of de aankondiging van uw tentoonstelling is te lezen wanneer je slechtziend bent? Of uw baliemedewerker alleen praat tegen de begeleider of ook tegen de persoon die blind is? Of uw tekst ook in audio of braille beschikbaar is? Of een plattegrond van uw gebouw als voelbare kaart beschikbaar is? Of een hulphond welkom is in uw gezellige restaurant? Het zijn zomaar wat voorbeelden die een wereld van verschil kunnen maken.

Inspiratie en oplossingen

Musea die concrete stappen willen zetten om hun museum en collectie toegankelijk en inclusief te maken, kunnen bij Dedicon terecht voor inspiratie, kennis en advies. Maar vooral ook voor concrete oplossingen. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? In dit magazine geven we alvast een voorproefje.